16. sociologický večer

Možnosti a limity ovlivňování školní genderové socializace
host: Mgr. Irena Smetáčková, PhD.

Navzdory viditelným proměnám životního stylu žen a mužů v naší společnosti zůstává řada tradičních aspektů genderového řádu stále platných. Dívky a chlapci jsou dominantně socializováni odlišnými způsoby. Vedle rodiny a médií je nejdůležitější socializační institucí škola. Vzhledem k nízkému povědomí o genderové problematice v české laické i odborné pedagogické veřejnosti je průběh školního vzdělávání (formálního i neformálního) v mnoha ohledech zatížen genderovými stereotypy. To se opakovaně prokazuje v zahraničních i českých výzkumech.

Přednáška ve stručnosti popíše některé oblasti školního života, které jsou strukturovány podle genderového principu. Dále představí pojetí genderové rovnosti ve škole tak, jak s ním pracuje vzdělávací politika a praktické projekty. Ukázány ale budou i limity tohoto pojetí, které vedou k poměrně nízké efektivitě zaváděných změn. Jaké existují možnosti narušování genderových stereotypů a čím jsou tyto možnosti omezeny, bude ilustrováno na několika aktivitách pro žáky/ně na ZŠ, které vznikly a byly ověřeny v projektu Prolomit vlny.

Autorka bude ve svém příspěvku vycházet z výzkumných i aktivistických zkušeností (např. výzkum Genderové aspekty přechodu žáků/yň mezi vzdělávacími stupni, studie gender pay gapu ve školství, výzkum Setkávání školy a rodiny: gender mění pravidla, projekt Gender ve škole, projekt Prolomit vlny atd.).

úterý 15. dubna 2008 od 18:30
v budově Hollar, místnost číslo 215

Hollar, Fakulta sociálních věd, Smetanovo nábřeží 6, Praha 1

> zpět <