80. sociologický večer

"To máte z ňákýho prospektu UEFA, ne?" Transnacionální angažovanost fotbalových fanoušků, reflexivita a sociální změna
host: Dino Numerato, Ph.D. (Marie Curie Research Fellow na School of Sport, Exercise and Health Sciences, Loughborough University)

Hlas některých fotbalových fanoušků je nebývale slyšet, a to nejen na tribunách, ale i ve fotbalovém zákulisí. Jsou fanoušci, kteří protestují, organizují petice, usilují o rozhodování v rámci klubů, pořádají semináře, panelové diskuze a kongresy, lobbují a poskytují konzultace politikům a bafuňářům. A to jak na národní, tak mezinárodní úrovni. Jak angažovanost těchto fanoušků přispívá k proměně fanouškovské a fotbalové kultury? Jak k pochopení těchto transformačních procesů může přispět koncept reflexivity? A jak teoretické rozvíjení konceptu reflexivity v souvislosti s empirickou analýzou fotbalu může přispět k pochopení občanské angažovanosti mimo sféru sportu?

Dino Numerato je Marie Curie Research Fellow na School of Sport, Exercise and Health Sciences, Loughborough University, kde pracuje na projektu “Football Fandom, Reflexivity and Social Change”. V rámci tohoto projektu se soustředí na studium občanské angažovanosti fotbalových fanoušků a na proces zavádění pozice referenta vztahů s fanoušky (supporter liaison officer) v evropských klubech. Ve výzkumu kombinuje kvalitativní a kvantitativní metody a kromě evropské úrovně věnuje zvláštní pozornost Anglii, České republice a Itálii.

čtvrtek 27. března 2014 od 18:30
v budově Hollar, místnost číslo 112

Hollar, Fakulta sociálních věd, Smetanovo nábřeží 6, Praha 1

> zpět <