103. sociologický večer

Projekce dokumentu Když máš práci, máš všechno
host: Tomáš Hlaváček a Petra Hlaváčková (režiséři)
Michal Schuster (Muzeum romské kultury)

Po druhé světové válce nastal v komunistickém Československu rozmach těžkého průmyslu a Romové žijící ve slovenských osadách a vesnicích přicházeli hromadně do českých měst za prací v továrnách, podnicích a dolech. Do procesu budování socialistického Československa tak bylo zapojeno více než dvě stě tisíc romských obyvatel, jejichž životy se nikdy nestaly veřejně přiznanou součástí národní paměti.
Snímek Když máš práci, máš všechno představuje čtyřletý časosběrný dokument sledující úsilí socioložky Kateřiny Sidiropulu Janků, která v rámci projektu Paměť romských dělníků hledá zástupce mladé romské generace, kteří by sbírali vzpomínky romských pamětníků a snažili se o jejich navrácení do povědomí české veřejnosti skrze výstavy ve veřejném prostoru českých a slovenských měst.

Dokument vznikl jako součást projektu Leperiben.

Michal Schuster
Michal Schuster je absolventem oborů historie a archivnictví na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Po ukončení studia nastoupil jako historik do Muzea romské kultury v Brně, kde působí dodnes. Od roku 2005 je členem oficiální české delegace v Alianci pro připomínání holocaustu (International Holocaust Remembrance Alliance). Specializuje se na dějiny Romů na území bývalého Československa, v této oblasti též publikuje a přednáší pro odbornou i laickou veřejnost v České republice a v zahraničí. V projektu Paměť romských dělníků figuroval jako odborný konzultant a kurátor výstav.

Tomáš Hlaváček
Tomáš Hlaváček se už během studia se zabýval filmovým médiem, jak po tvůrčí stránce, tak po teoretické. Na Masarykově univerzitě vystudoval obory filozofie a mediální studia a v současné době se věnuje především dokumentární tvorbě, a to pod hlavičkou otevřené dokumenární platformy GUERILLA.film. Současně působí ve 4AM/Fórum pro architekturu a média a věnuje se taktéž filmové kritice.

Petra Hlaváčková
Petra Hlaváčková (*1981, Brno) je dokumentaristka a historička umění. Věnuje se feministické teorii, stála u založení 4AM Fóra pro architekturu a média, kde kurátorovala výstavy Kompaktní město, Zabij svého Fuchse, pohybovou laboratoř Move the City a další. Publikuje v českých a zahraničních periodikách, je kurátorkou čísla ERY21 Osvobozený prostor s tématem vztahu feminismu a prostorové praxe. Je editorkou Brněnského architektonického manuálu (bam.brno.cz).

úterý 12. dubna 2016 od 18:30
v budově Hollar, místnost číslo 215

Hollar, Fakulta sociálních věd, Smetanovo nábřeží 6, Praha 1

> zpět <